Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018

Thomas Merton, μοναχός, ποιητής , λόγιος


monks.org

Thomas Merton, γνωστό στο μοναστήρι ως π. Louis, γεννήθηκε στις 31 Ιανουαρίου 1915 στη Prades της νότιας Γαλλίας. Ο νεαρός Merton παρακολούθησε σχολεία στη Γαλλία, την Αγγλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια στη Νέα Υόρκη, βρέθηκε υπό την επιρροή ορισμένων αξιόλογων καθηγητών της λογοτεχνίας, όπως ο Mark Van Doren, ο Daniel C. Walsh και ο Joseph Wood Krutch. Ο Μέρτον εισήλθε στην Καθολική Εκκλησία το 1938 μετά από μια μάλλον δραματική εμπειρία μεταστροφής . Λίγο αργότερα, ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή, "για τη Φύση και την Τέχνη στον William Blake".

Μετά από κάποια διδασκαλία στο Columbia University Extension και στο κολλέγιο St. Bonaventure's College, Olean, Νέα Υόρκη, ο Merton εισήλθε στη μοναστική κοινότητα της Μονής Getssemani στο Trappist του Κεντάκυ στις 10 Δεκεμβρίου 1941. Τον υποδέχτηκε ο ηγούμενος Frederic Dunne ο οποίος ενθάρρυνε τον νεαρό π.Louis να μεταφράσει έργα από την Κιστερκιανή παράδοση και να γράψει ιστορικές βιογραφίες για να καταστήσει το Τάγμα πιο γνωστό.

Ο ηγούμενος παρότρυνε επίσης τον νεαρό μοναχό να γράψει την αυτοβιογραφία του, η οποία δημοσιεύτηκε με τον τίτλο The Seven Storey Mountain (1948) και έγινε ευπώλητο και κλασικό.

Κατά τη διάρκεια των επόμενων 20 ετών, ο Merton έγραψε παραγωγικά για μια ευρεία σειρά θεμάτων, συμπεριλαμβανομένης της στοχαστικής ζωής, της προσευχής και των θρησκευτικών βιογραφιών.

Τα κείμενά του αργότερα ασχολήθηκαν με αμφιλεγόμενα ζητήματα (π.χ. κοινωνικά προβλήματα και χριστιανική ευθύνη: φυλετικές σχέσεις, βία, πυρηνικός πόλεμος και οικονομική αδικία) και μια αναπτυσσόμενη οικουμενική ανησυχία. Ήταν ένας από τους πρώτους καθολικούς που επαινούσαν τις μεγάλες θρησκείες της Ανατολής στους Ρωμαιοκαθολικούς χριστιανούς στη Δύση.

Ο Merton πέθανε από ατύχημα με ηλεκτροπληξία στην Μπανγκόκ, στη Ταϊλάνδη, ενώ παρακολούθησε μια συνάντηση θρησκευτικών ηγετών στις 10 Δεκεμβρίου 1968, μόλις 27 χρόνια μετά την είσοδό του στο Αββαείο του Gethsemani. Πολλοί εκτίμησαν τον Thomas Merton ως πνευματικό δάσκαλο,  λαμπρό συγγραφέα, και  άνθρωπο που ενσωμάτωσε την αναζήτηση του Θεού και την ανθρώπινη αλληλεγγύη. Από τον θάνατό του έχουν δημοσιευθεί πολλοί τόμοι από αυτόν, συμπεριλαμβανομένων πέντε τόμων των επιστολών του και επτά από το προσωπικό του ημερολόγιο. Σύμφωνα με τον σημερινό αριθμό, περισσότεροι από 60 τίτλοι των γραπτών του Merton εκτυπώνονται στα αγγλικά, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι πολυάριθμες διδακτορικές διατριβές και τα βιβλία για τον άνθρωπο, τη ζωή του και τα κείμενα του.

Ο αδερφός Patrick Hart, OCSO

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου