Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2019

Ο Yeghishe Charents, η Arpenik και η Isabella

https://www.panorama.am/en/news/2019/12/06/Arpenik-and-Isabella-Exhibition/2207519

Ο διάσημος Αρμένιος ποιητής, συγγραφέας και δημόσιος ακτιβιστής Yeghishe Charents είχε  μοναδικό γούστο όχι μόνο στη λογοτεχνία αλλά και στις γυναίκες. Ήταν πάντα περιτριγυρισμένος από όμορφες γυναίκες. Αποδεικτικά στοιχεία ήταν οι δύο γυναίκες του - η Arpenik και η Isabella. Μια έκθεση με τίτλο "Arpenik-Izabella" ξεκίνησε  στο Μουσείο-Οίκο του Yeghishe Charents.

"Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η έκθεση αφιερωμένη στις δύο γυναίκες στη ζωή του Charents διοργανώνεται ταυτόχρονα καθώς το έτος αυτό  είναι ιωβηλαίο και για τις δύο. Σηματοδοτεί την 120ή επέτειο της Arpenik Ter-Astvatsatryan και την 110η επέτειο της Isabella Kodabashyan. Η έκθεση παρουσιάζει ό, τι έχει διαφυλαχθεί από αυτές », δήλωσε η Άνους Τασαλγιάν, εκπρόσωπος του Μουσείου Χάρεντς, στο Panorama.am.

Ο Charents έζησε με την Arpenik από το 1921 έως το 1927. Η Arpenik πέθανε ως αποτέλεσμα αργής χειρουργικής επέμβασης. "Μετά το θάνατο της Arpenik, ο Charents βρισκόταν σε κατάσταση άγχους και έκαψε όλα τα υπάρχοντά του για να μην τα δει ξανά και υποφέρει από τη μεγάλη απώλεια. Αργότερα δημιούργησε μια σειρά ποιημάτων στη μνήμη της και ζήτησε από τον γλύπτη Ara Sargsyan να δημιουργήσει  το πρόσωπο της Arpenik να μειδιά τη στιγμή που πεθαίνει και το χέρι της .

Το Μουσείο διατηρεί  σκεύη μακιγιάζ της Arpenik, φιάλες αρωμάτων, που της δώρισε ο Charents από ταξίδια στο εξωτερικό .

"Η Arpenik ήταν μια έξυπνη και μορφωμένη γυναίκα τότε. Χρόνια αργότερα, όταν ο Charents παντρεύτηκε την Isabella, ονειρευόταν να αποκτήσει ένα κοριτσάκι για να το ονομάσει Arpenik και το έκανε ", δήλωσε η Tasalyan.

Μετά το θάνατο της Arpenik, ο Charents παντρεύτηκε την Isabella Kodabashyan και έζησε μαζί της από το 1931 έως το 1937 αποκτώντας δύο κόρες - τις Arpenik και Anahit. Στην έκθεση παρουσιάζονται επίσης το μαντήλι και άλλα ρούχα της Ιζαβέλλας, τα δαχτυλίδια που της χάρισε ο Charents.

Το Μουσείο διατηρεί επίσης έναν από τους πίνακες του καλλιτέχνη Μάρτιρος Σαριάν που απεικονίζει τον Χάρεντς με τις γυναίκες του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου