Συγγνώμη που σας το χαλάω, αλλά όταν διαβάζετε ποίηση του Τζαλάλ αλ-Ντιν Ρουμί ή ποιήματα οποιουδήποτε άλλου Σούφι, το κρασί δεν είναι κυριολεκτικό, και η Layla δεν είναι στην πραγματικότητα μια γυναίκα. Είναι αρκετά θλιβερή συνειδητοποίηση να βλέπεις μεγάλους Σούφι, όπως ο Ρουμί να θεωρούνται μέθυσοι που εγκωμιάζουν τους σημερινούς έρωτές τους ή να μη μπορούν να ξεπεράσουν την απώλεια χαμένων αγαπημένων τους. Αυτή είναι ακριβώς η παρερμηνεία που κάνει σύγχρονη ποπ κουλτούρα για την ποίηση των Σούφι για την αγάπη.
Ο λόγος που αγαπάμε την ποίηση τόσο πολύ είναι επειδή είναι ένας χώρος όπου αφήνουμε τη φαντασία μας να πετάξει στα ύψη. Οι καλύτεροι ποιητές είναι αυτοί με τους οποίους οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να ταυτιστούν με κάποιο τρόπο. Ποιήματα που μιλούν για καθολικές έννοιες μπορεί να είναι ευέλικτα στις εφαρμογές τους σε διαφορετικά περιβάλλοντα, αποτελώντας έτσι ένα μέρος παρηγοριάς για τους αναγνώστες. Ωστόσο, αυτή η δραστηριότητα γίνεται ανειλικρινής, όταν ο ποιητής και το πλαίσιο στο οποίο αυτός ή αυτή έγραψε χειραγωγείται ώστε να ικανοποιεί τις προβλέψεις κάποιου. Για παράδειγμα, η ποίηση του Ρουμί μπορεί να συνοψιστεί σε μία γραμμή που καταγράφηκε στην προ-ισλαμική ποίηση: «Αληθώς, τα πάντα εκτός από το Θεό είναι ένα ψέμα» Φαίνεται, όμως, ότι σήμερα, τα αποσπάσματα του Ρουμί παρατίθενται στο πλαίσιο του «Αληθώς, τα πάντα εκτός από τη φίλη ή το φίλο μου, συμπεριλαμβανομένου του Θεού, είναι ένα ψέμα.»
Η κακή χρήση της ποίησης των Σούφι είναι σύμπτωμα του συνδυασμού του σύγχρονου πολιτισμού του υλισμού με την αυτο-πνευματικότητα. Το θέμα που περνά μέσα από το κίνημα της Νέας Εποχής είναι περίπου να βιώνεις τον «εαυτό», διότι αυτός είναι ο τρόπος για να γνωρίσετε τον «Θεό» ή «τη θεά» μέσα σας. Όπως σημειώνεται από τον Peter Pels στο άρθρο του 1998 «Θρησκεία, Ο καταναλωτισμός και η Νεωτερικότητα της Νέας Εποχής», η έμφαση της Νέας Εποχής για την αυτο-πνευματικότητα έχει τις ρίζες της στον αποκρυφισμό στα τέλη του 19ου ή στις αρχές του του 20ου αιώνα.
Είναι μια απομακρυσμένη από τη παράδοση μορφή πίστης που εσωτερικεύει τη θρησκευτικότητα, μεταστρέφοντας την εμπιστοσύνη ενός ατόμου στις «εσωτερικές φωνές», και έτσι απορρίπτοντας οποιαδήποτε εξωτερική αρχή. Ο Εαυτός κυριαρχεί στη θέση οτιδήποτε έξω από αυτό. Επομένως, είναι ειρωνικό το γεγονός ότι ο θρησκευτικός συμβολισμός των Σούφι, ο οποίος χρησιμοποιείται για να εκφράσει την εκμηδένιση του Εαυτού με την παρουσία του Θείου, χρησιμοποιείται τώρα για να εκφράσει την έξαρση του Εαυτού στην παρουσία του άλλου.
Όπως πολλοί ποιητές Σούφι και άγιοι έχουν προειδοποιήσει, η ποίηση τους ξεκινά από το μεταφορικό επίπεδο για να δείξει τις κυριολεκτικές σημασίες, άλλες εκτός από αυτές που έρχονται πρώτα στο μυαλό, οι οποίες περιστρέφονται γύρω από το Θείο.
Λατρεύοντας τον Εαυτό, το κίνημα της Νέας Εποχής οδήγησε σε μια μορφή νεο-παγανισμού, ο οποίος επιβιώνει μέσω της ιδιοποίησης και της κατανάλωσης του θρησκευτικού συμβολισμού. Λαμβάνοντας υπόψη τον ατομικό χαρακτήρα της διαδικασίας κατανάλωσης, απόλυτες έννοιες που ορίζονται από τα θρησκευτικά σύμβολα ανταλλάσσονται με τη σχετική εμπειρία της αυτο-λατρείας, που καθιστούν ειρωνικά τα σύμβολα τελικά χωρίς νόημα.
Επιπλέον, λαμβάνοντας υπόψη τη διαδοχική ανάπτυξη του κινήματος της Νέας Εποχής στη λαϊκή κουλτούρα παράλληλα με τη λαϊκή θρησκεία, μπορεί να αναμένεται ότι η λαϊκή κατάχρηση του θρησκευτικού συμβολισμού θα έχει αντίκτυπο στο θρησκευτικό. Καθώς τα θρησκευτικά σύμβολα παρουσιάζονται εκτός των πλαισίων που έχουν δημιουργηθεί για να τα εξυπηρετούν, αρχίζουν να χάνουν τη σημασία τους για τους θρησκευόμενους με έναν ύπουλο τρόπο που αποϊεροποιεί το Ιερό και χορηγεί ιερότητα στο κοσμικό.
Η κατάχρηση της ποίησης των Σούφι μπορεί να θεωρηθεί ως προκύπτουσα από την έλλειψη εξοικείωσης με το πώς οι Σούφι έκαναν τις υποδείξεις τους. Για παράδειγμα, η μέθη από κρασί αναφέρεται στην απώλεια της αίσθησης του ορθολογικού εαυτού στη θάλασσα της Θείας Αγάπης. Η ταβέρνα είναι η εμπειρία του να είναι συγκλονισμένοι από το να περιβάλλονται από τη Θεία Παρουσία.Η Layla είναι ένα αραβικό γυναικείο όνομα που παραπέμπει γλωσσικά στην πιο σκοτεινή νύχτα του μήνα, και η ποίηση των Σούφι αναφέρεται στον κρυφό χώρο που βρίσκεται πίσω από τις εξωτερικές εμφανίσεις αυτού του κόσμου.
Ένας στίχος της ποίησης Σούφι που μιλά για την επήρεια μέθης από μια μόνο γουλιά κρασί που σερβίρεται στην ταβέρνα μπροστά στη Layla που είναι γυμνή, δεν μιλά για μέθη και για την απώλεια της λογικής κάποιου από αγάπη για μια γυναίκα πριν προχωρήσει ώστε να εκπληρώσει τις λάγνες επιθυμίες του με αυτήν.
Η άφθονη χρήση των μεταφορών και των διαφόρων ρητορικών σχημάτων στην ποίηση των Σούφι έχει διχάσει τους μουσουλμάνους θεολόγους από τότε που ξεκίνησε. Μερικά από τα λεγόμενά τους, αν ληφθούν κυριολεκτικά είναι σε άμεση αντίθεση με τις βασικές θεμελιώδεις πεποιθήσεις και πρακτικές στο Ισλάμ. Αυτή η πόλωση επιδεινώθηκε με τον συμβολισμό των Σούφι που οδηγούσε πάντα σε παρερμηνείες, αν κάποιος δεν ήταν εξοικειωμένος με αυτόν.
Κρασί, ταβέρνα, και Layla είναι από τα επαναλαμβανόμενα σύμβολα που στη λαϊκή κουλτούρα είναι κατανοητά σε κυριολεκτικό επίπεδο την πρώτη φορά πριν να κατανοηθούν ως μεταφορές. Ωστόσο, όπως πολλοί Σούφι ποιητές και άγιοι έχουν προειδοποιήσει, η ποίηση τους ξεκινά από το μεταφορικό επίπεδο για να δείξουν την κυριολεκτική σημασία, εκτός από αυτή που έρχεται πρώτη στο μυαλό, η οποία περιστρέφεται γύρω από το Θείο. Αξίζει να σημειωθεί ότι από το φόβο των καταχρήσεων των σύμβολών τους, διάφοροι Σούφι προειδοποίησαν να μην διαβάζονται τα έργα τους χωρίς την καθοδήγηση ενός δασκάλου.
Δεν είναι ασυνήθιστο να βρεθούν μέσα στην παράδοση των Σούφι,φράσεις όπως: «Οι μεταφορές για μας είναι ό, τι η κυριολεξία είναι για τους άλλους» «Είμαστε ένας λαός των μεταφορών, όχι της κυριολεξίας».Για το λόγο αυτό ο Αλ-Γκαζάλι (c. 1056-1111 μ.Χ.), είπε ότι κανείς δεν έχει προσπαθήσει να εξηγήσει την ουσία των όσων λένε οι Σούφι εκτός από αυτούς που πέσαν σε ρητό σφάλμα. Είπε επίσης, «Να ξέρετε ότι τα θαύματα της καρδιάς βρίσκονται εκτός της αισθητηριακής εμπειρίας.»
Ως εκ τούτου, αν κάποιος προσπαθεί να αποκτήσει μια πιο προσεκτική κατανόηση για το για ποιο πράγμα μιλούσε ο Ρουμί και άλλοι ποιητές Σούφι , θα πρέπει να αναστείλει τις δικές τους υλικές και κοσμικές θεωρίες και να θέσει αυτή τη ποίηση στο σωστό μεταφυσικό πλαίσιο.
Σε μια κουλτούρα υλισμού και απατηλών εμφανίσεων, τα έργα του Ρουμί και άλλων ποιητών Σούφι έχουν ως στόχο να χρησιμεύσουν ως ενδείξεις ότι υπάρχει κάτι περισσότερο από αυτό που βιώνουμε με τις αισθήσεις μας.Η ποίηση τους δεν ήταν για φυγή μέσα από τη μέθη ή την απώλεια της αυτογνωσίας για χάρη ενός άλλου υλικού όντος. Αντίθετα, το μήνυμά τους χρησίμευε ως υπενθύμιση για το Άμορφο Ον με το οποίο όλες οι μορφές έρχονται σε ύπαρξη.
Όταν ο Rumi μιλά για την αγάπη των εραστών, αφορά όχι μόνο την αγάπη που μοιράζονται μεταξύ τους, αλλά για την αγάπη που μοιράζονται προς το Ον που ξεπερνά την ύπαρξή τους. Έτσι , οι εραστές ενώνονται, δεδομένου ότι μοιράζονται μια κοινή επιθυμία να φτάσουν πέρα από την αίσθηση του εαυτού του άλλου και την αυτο-λατρεία. Εκτός αν αυτό εκτιμηθεί, τα βάθη των λέξεων του Ρουμί δεν θα γίνουν αντιληπτά, όπως θα έπρεπε, και κινδυνεύουμε με την πλήρη απώλεια της σημασίας τους.
Mohamed Ghilan είναι υποψήφιος διδάκτορας νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Βικτώριας, στον Καναδά και φοιτητής της ισλαμικής νομολογίας.
Πηγή: aljazeera
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου